Запіканка з картоплею і фаршем в мультиварці

Ви не уявляєте, як може змінитися смак і зовнішній вигляд самої звичайної картопляної запіканки з фаршем, якщо замість заливки з яєць і молока використовувати соус “Бешамель”. Виходить зовсім нове дуже смачне і ароматне блюдо, яке язик не повертається назвати простій запіканкою. Запіканку і картоплі і фаршу з соусом «Бешамель» можна використовувати як повсякденне ситне друге блюдо для обіду або вечері або як основне гаряче блюдо для святкового столу. Для того щоб запіканка виходила особливо соковитою я раджу вам готувати її в мультиварці.

Для приготування запіканки з картоплею і фаршем в соусі “Бешамель” вам буде потрібно:

  • 6-8 штук картоплин середнього розміру;
  • 300 грам м’ясного фаршу (будь-якого на ваш смак);
  • 1 велика цибулина;
  • 100 грам твердого сиру;
  • сіль;
  • рослинна олія;
  • приправа “Італійські трави».

Для соусу:

  • 50 грам вершкового масла;
  • 2 столові ложки борошна;
  • 300 мілілітрів молока;
  • 200 мілілітрів вершків (жирністю 10-20%);
  • сіль;
  • мелений мускатний горіх.

Спочатку потрібно приготувати м’ясний фарш – його потрібно злегка обсмажити з цибулею. Для цього в каструлю мультиварки додати дві столові ложки рослинної олії і включити режим випічка на двадцять хвилин. У розігріте масло покласти м’ясний фарш (у мене курячий) і дрібно порізану цибулю, посолити, перемішати і обсмажувати з відкритою кришкою до закінчення режиму випічки. В процесі обсмажування фарш два – три рази перемішати для більш рівномірного приготування. Обсмажений фарш перекласти в інший посуд і дати йому охолонути.




Приготувати соус “Бешамель”. Готувати його можна як на плиті, так і в мультиварці, мені більше подобається другий варіант, тому що при приготуванні в мультиварці соус не вимагає такої пильної уваги – його не потрібно постійно помішувати. Для приготування соусу “Бешамель” включити мультиварку на режим випічка на двадцять хвилин. У каструлі мультиварки розтопити п’ятдесят грам вершкового масла, додати до нього дві столові ложки борошна, перемішати і обсмажувати борошно з маслом, близько однієї хвилини, постійно помішуючи. Потім тонкою цівкою влити молоко, робити це потрібно безперервно розмішуючи влиті молоко і обсмажену муку, щоб не утворювалися грудки. Додати вершки, ще раз перемішати і на п’ять хвилин закрити кришку мультиварки – за цей час соус повинен встигнути закипіти. Відкрити кришку, перемішати закипілий соус і варити його ще близько п’яти – семи хвилин до того моменту поки соус не стане по консистенції нагадувати сметану. Готовий соус перелити з каструлі мультиварки в підходящу посуд і додати в нього сіль і мелений мускатний горіх (по щіпці того й іншого).




Поки вариться соус приготувати картоплю. Для цього його треба помити, почистити від шкірки і нарізати тонкими напівпрозорими скибочками. Скласти нарізану картоплю в глибоку тарілку або миску, додати сіль, приправу і дві столові ложки рослинної олії. Все добре перемішати і дати картоплі постояти в масляної суміші п’ять – десять хвилин. На дно каструлі мультиварки викласти половину картопляних скибочок і розрівняти їх по дну. Масло в мультиварку додавати не потрібно, тому що їм вже і так покриті картопляні скибочки. На картоплю викласти третину соусу “Бешамель”, розрівняти соус по картоплі. Потім викласти обсмажений м’ясний фарш, а на нього наступну частину соусу. Фарш потрібно злегка утрамбувати, так щоб він щільно прилягав до нижнього шару картоплі. Поверх м’яса викласти другу половину картоплі і все полити соусом. Сир натерти на крупній тертці і густо посипати ним майбутню запіканку. Закрити кришку мультиварки і готувати запіканку з картоплею і фаршем протягом п’ятдесяти хвилин на режимі випічка.



Після закінчення режиму випічки відкрити кришку мультиварки і дістати з неї каструлю із запіканкою. Дати запіканці трохи охолонути для того щоб сир і соус загусли і запіканку було простіше ділити на порційні шматочки. Лопаткою акуратно поділити запіканку на порції прямо в каструлі мультиварки. Розкласти шматочки запіканки по тарілках і подавати їх на стіл посипати зеленню. В якості гарного доповнення для запіканки послужать свіжі овочі – болгарський перець, огірки чи помідори.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *