Тюфтелі в сметанному соусі в мультиварці

Сьогодні пропоную приготувати тюфтельки за старим і перевіреним рецептом. Раніше моя мама дуже часто мені готувала в дитинстві такі тюфтелі, я їх просто обожнювала. Ось тепер і я готую їх для своєї родини, тільки в мультиварці. Цікаво, що б змінилося, якби в молодості у наших мам теж була можливість готувати різноманітні страви в мультиварці. Рецепт тюфтелей простий і швидкий, якщо м’ясо заздалегідь розморожене. Тюфтелі будемо готувати з фаршу, подрібненої цибулі, рису і яйця, а зверху поллємо сметанним соусом. Все дуже просто і зрозуміло.

Для приготування тюфтелей в сметанному соусі знадобиться:

  • свинина — 200-300 грамів
  • яловичина — 300-400 грамів
  • цибуля ріпчаста — 1 штука
  • часник — 2 зубчики
  • рис — 0,5 склянки
  • яйця — 1 штука
  • сметана — 300 грамів
  • майонез — 80 грамів
  • томатна паста чи кетчуп — 2 столових ложки
  • сіль
  • перець

М’ясо необхідно подрібнити на м’ясорубці, можна взяти вже готовий фарш. До отриманого фаршу додати цибулю, яку потрібно почистити, помити і дрібно порізати ножем або подрібнити на м’ясорубці разом з м’ясом. Сюди ж додати часник, пропущений через прес. М’ясо посолити і поперчити. Рис промити і відварити до напівготовності. Проварений рис і сире яйце додати до фаршу і добре перемішати. Перемішувати найкраще руками. Потім слід сформувати невеликі кульки — тюфтелі.

Для приготування соусу слід в окремій ємності змішати сметану з майонезом і кетчупом або томатною пастою. Я часто запікаю без майонезу, так як намагаюся його не вживати, але щоб зверху вийшла запечена скоринка, потрібно додавати майонез. Добре перемішати складові соусу до однорідного стану.

Дно мультиварки змастити олією і викласти сформовані тюфтельки. Зверху залити сметанним соусом так, щоб він покрив всі тюфтелі, якщо соусу недостатньо, то слід додати води або бульйону. Тюфтелі можна викласти в два ряди, поливаючи кожен ряд соусом. Якщо не боїтеся калорійних страв, то в кінці приготування можна ще присипати тертим сиром — буде дуже смачно. Ввімкнути режим «Випічка» на 60 хвилин. Тюфтелі в сметанному соусі можна також готувати в режимі «Тушкування». Тюфтелі в сметанному соусі виходять дуже ситні. Гарнір може бути найрізноманітніший. Тюфтелей вистачає надовго, ми їли їх три дні, змінюючи кожного разу гарнір. Виходить дуже вигідно. Мені подобається поєднання таких тюфтелей з овочевим салатом, наприклад з капусти.

Коли готую тюфтелі, то з приводу приготування виникають розбіжності. Чоловік не любить соуси зі сметаною, йому майонез подавай, тому, навіть коли готую голубці, ніколи сметану в соус не додаю. Я ж навпаки, намагаюся майонез не використовувати, та й дитині не підійде таке поєднання. Я роблю так: заливаю тюфтелі лише бульйоном, і кожен може додати чого завгодно в свою тарілку. Дитина любить зі свіжою сметаною. Але з соусом з рецепту, виходить дуже смачно і ситно. Іноді кладу зверху обсмажену моркву з цибулею. Ще у мене є один варіант приготування тюфтелей, коли немає часу на гарнір. Просто додаю нарізаний тонкими часточками картоплю на дно, а зверху викладаю тюфтелі і заливаю соусом. Тюфтелі в моїй родині люблять усі, вони готуються швидко і просто, а виходять дуже смачними. Отримала комплімент від чоловіка за смачні тюфтелі, після таких слів з’явилося натхнення готувати ще і ще! Хочеться творити і готувати різну смакоту для своїх коханих!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *