Цибулевий суп в мультиварці

За легендою вперше цибулевий суп приготував не хто-небудь, а сам король Франції Людовік XV. Рецепт королівського супу швидко пішов в народ і він став улюбленою стравою французької бідноти. Небагаті французи варили в котлах цибулю, до якої додавали сухі сирні скоринки і шматочки черствого хліба. Цибулевий суп поширювався і зараз багато національних кухонь можуть похвалитися своїм варіантом рецепту. Найвідоміший, звичайно, французький, але є ще американський, італійський, іспанський… В нас найбільш популярний французький цибулевий суп, який готується з цибулі, білого вина і з додаванням сиру і грінок. Одного разу я вирішила порадувати чоловіка цієї вишуканої стравою, хотілося і здивувати своїми кулінарними здібностями, і добре нагодувати його після трудового дня. В рецепті обіцялось, що цибулевий суп – дуже ситна страва, насправді ж, виявилося, що мій чоловік більш голодний, ніж пересічний француз. Суп вийшов смачним, але наїстися однією тарілкою чоловік не зміг. Тому довелося вигадувати, як зробити цибулевий суп більш ситним. Зробити це зовсім не складно, якщо додати картоплю. Додавати картоплю в суп ми будемо в не зовсім звичайний спосіб – у вигляді пюре, яке розбавимо бульйоном. З найпростіших інгредієнтів – цибулі і картоплі – можна приготувати надзвичайно смачну страву, треба зовсім трохи постаратися.

Для приготування цибулевого супу з картоплею вам знадобиться:

  • 500 грамів цибулі (3-4 штуки);
  • 500 грамів картоплі;
  • 1 літр м’ясного бульйону;
  • 200 грамів вершків (жирність 20%);
  • 100 грамів вершкового масла;
  • сіль.

Також знадобляться грінки чи сухарики з білого хліба, натертий на дрібній тертці твердий сир і зелень – кріп, петрушка, базилік, на ваш вибір.

Картоплю почистити і викласти на решітку для варіння на пару. Поставити решітку в мультиварку. В каструлю мультиварки налити одну мультисклянку води. Готувати картоплю в режимі «варіння на пару» протягом двадцяти хвилин. Готову картоплю перекласти в глибоку посудину. Каструлю мультиварки помити і витерти насухо.

Цибулю почистити і тонко нарізати півкільцями. Покласти в каструлю мультиварки вершкове масло і ввімкнути режим «випічка» на п’ятдесят хвилин. Майже весь цей час буде обсмажуватися цибуля. В розтоплене вершкове масло висипати всю цибулю і одразу ж перемішати, щоб вона наситилася маслом. Обсмажувати цибулю до завершення режиму «випічка», час від часу помішуючи. Цибуля має стати золотавою, це означає, що вона карамелізувалася. Під час тривалого смаження цибуля втрачає свою гостроту, набуваючи м’якості і вершкового смаку.

Поки цибуля обсмажується, приготувати пюре з картоплі. Для цього підігріти один літр м’ясного бульйону (я використовую курячий), додати половину бульйону до картоплі і розтерти до однорідної суміші з допомогою блендера. Додати бульйон, що залишився, і вершки, все добре перемішати. Якщо ви використовуєте посолений бульйон, то картоплю додатково солити не треба, якщо ж ні – додайте приблизно половину столової ложки солі.

За п’ять хвилин до завершення режиму «випічка» додайте пюре до цибулі, добре перемішайте і залиште. Потім на десять-двадцять хвилин увімкнуть режим підігрівання. За цей час смажена цибуля і картопляний суп наситяться смаком і ароматом один одного. Гарячий суп налити в тарілки, зверху щедро присипати твердим сиром, додати грінку і дрібно нарізану зелень. Суп виходить густим, смачним і ситним. Особливо пасує ця страва до холодної осінньо-зимової пори, вона допоможе не лише зігрітися, але й вбереже від простуди завдяки корисним властивостям цибулі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *