Торт Повітряний

Після приготування безе завжди залишаються невикористані яєчні жовтки, для того, щоб цей цінний продукт не пропадав, можна спекти на основі нього бісквіт. Об’єднавши разом бісквіт і безе, отримаємо смачний і незвичайний торт, який називається “Повітряний”. Безе треба сушити в духовці, а в цей час можна приготувати бісквіт в мультиварці. Бісквіт з яєчними жовтками виходить дуже високий і пишний, а прошарок з хрусткого безе надає торту особливої пікантності. Приготувати торт зовсім нескладно, весь процес займе дві-дві з половиною години, найбільше часу забере сушіння безе в духовці.

Для приготування торта “Повітряний” вам знадобиться:

Безе:

  • 5 яєчних білків;
  • 200 грамів цукру.

Тісто:

  • 5 яєчних жовтків;
  • 150 грамів цукру;
  • 300 грамів борошна;
  • 200 грамів сметани;
  • 3 столові ложки рослинної олії;
  • 2 пакетики ваніліну;
  • 1 чайна ложка розпушувача для тіста.

Крем:

  • 200 грамів вершкового масла;
  • 1 баночка згущеного молока.

Процес приготування торта краще почати з випікання безе. Для приготування безе обов’язково знадобиться міксер і папір для випічки. Здається, що приготувати безе дуже просто, треба всього лише збити яєчні білки з цукром. Однак, насправді безе виходить не у всіх. Для того, щоб безе вдалося треба дотримуватись трьох правил: яєчні білки мають бути холодними, посуд, в якому вони будуть збиватися — чистим і сухим, а цукор потрібно додавати поступово і маленькими порціями. В чашу міксера вилити 5 яєчних білків і збивати їх на невеликій швидкості до утворення піни (близько трьох хвилин), потім додавати по столовій ложці цукру і збільшити швидкість збивання до середньої. Збивати білки треба до появи стійкої піни, на це піде вісім — десять хвилин. Застелити деко папером для випікання і викласти на нього збиті білки з допомогою столової ложки. Розігріти духовку до 100-110 градусів і сушити в ній безе півтори-дві години (в залежності від духовки). Температура в духовці не повинна перевищувати 110 градусів, інакше безе підгорить, а не просушиться. Готові безе акуратно відокремити від паперу для випікання і перекласти на тарілку. Безе виходить багато — близько 20 штук. Для торта буде достатньо 10-12 безе, а всі інші можна подати як десерт до чаю.

Після того як безе поставлені в духовку, можна приготувати тісто для бісквіту. Для цього збити жовтки і двісті грамів цукру до білого кольору. Додати сметану і рослинну олію, ще раз збити. Тісто за консистенцією повинно нагадувати рідку сметану. Каструлю мультиварки змастити рослинною олією, вилити в неї тісто і випікати бісквіт 65 хвилин у режимі “випікання”. Після завершення режиму “випікання” дістати бісквіт з мультиварки з допомогою решітки для варіння на пару і дати йому вистигнути. Розрізати холодний бісквіт на два однакових за товщиною коржі, це дуже легко зробити, тому що вони не кришаться. За бажанням можна зробити і три коржі, тоді для прошарку треба використати усі безе, але в такому випадку кількість крему потрібно збільшити хоча б вдвічі.

Для приготування крему збити вершкове масло з баночкою згущеного молока, масло має бути м’яким — кімнатної температури. Крем виходить досить густим. Краще для крему взяти згущене молоко, виготовлене з молока і цукру без додавання рослинного жиру. Нанести крем на нижній корж, зверху викласти шар безе. Одне безе поламати на шматочки і ними заповнити проміжки між безе. Верхній корж також промастити кремом і викласти зверху на безе. Залишками крему “зашпаклювати” щілинку між коржами і змастити верх торта. Через сито присипати верх торта какао-порошком, зверху викласти кілька безе — п’ять-шість штук. Боки торта змастити шоколадною глазур’ю. Для її приготування змішати 50 грамів розтопленого вершкового масла, три столові ложки згущеного молока і дві столові ложки какао. Поставити торт в холодильник на п’ять-шість годин для того, щоб коржі наситились кремом, а шоколадна глазур застигла.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *