Пиріг з начинкою з гарбуза і яблук в мультиварці

Пропоную приготувати на десерт дуже смачний пиріг з начинкою з гарбуза і яблук. Гарбуз відомий своїми корисними властивостями, от тільки на нашому столі він чомусь рідко. Якщо у вас давно лежить вдома гарбуз або хтось з родичів підсунув її вам з найкращих спонукань, є привід спекти чудовий пиріг. Тим більше що гарбуз дуже корисний продукт, якщо організм виснажений,гарбуз навіть сирим їдять, щоб збагатитись залізом. Потрібно пам’ятати, що в м’якоті гарбуза дуже багато пектинів, це посилює функції кишечника, а загальна сукупність біологічно активних речовин, які містить гарбуз, сприяють виведенню холестерину, токсичних речовин, покращують водний і сольовий обмін в організмі. З лікувальною метою роблять настої, відвари, емульсії, маски з м’якоті гарбуза, а також з його насіння. Варто зауважити, що гарбуз низькокалорійний овоч, тому вживається в дієтичному харчуванні, адже можна не піклуватися про зайві кілограми. Також гарбуз є прекрасним сечогінним засобом. Дуже корисний і сік з сирого гарбуза, який називають еліксиром молодості. У цьому овочі міститься цукор, каротин, багато вітамінів, серед яких дуже рідкісні вітаміни К і Т. Для дітей гарбуз корисний ще й тим, що містить вітамін D, який прискорює ріст. Потрібно цінувати цей смачний і корисний овоч, намагатися частіше використовувати його для приготування різноманітних страв.

Щоб приготувати пиріг з гарбузово-яблучною начинкою, слід взяти: масло вершкове — 100г, яйце — 1 шт., цукор — 60г, борошно — 1,5 склянки, сметана — 1 ст.л., розпушувач — 1 ч.л., ванільний цукор — 0,5 ч.л. Для начинки знадобиться: гарбуз — 200-300г, яблука — 2шт., цукор — 50г, кориця — 0,5 ч.л., вершкове масло — 100г.

Взагалі для повноцінного пирога я завжди беру подвійну кількість інгредієнтів. Але якщо ви печете на невелику кількість людей, то наведених пропорцій буде достатньо.

Вершкове масло залишити полежати при кімнатній температурі для розм’якшення, після чого змішати м’яке масло з просіяним борошном і цукром. Додати в тісто розпушувач і перемішати. Потім відокремити білок від жовтка. Додати яєчний жовток в тісто, а білок стане в нагоді для змащування поверхні пирога. Також додати сметану і ванільний цукор. Замісити тісто.

Тісто покласти в поліетиленовий пакет і прибрати в холодильник на 30-40 хвилин. За цей час приготувати начинку. Тісто розділити на дві частини. Одна частина буде основою пирога і повинна бути більше, друга для прикраси, залиште 1/3 від тіста.

Більшу частину тіста викласти в каструлю мультиварки для випікання. Перед цим дно мультиварки змастити олією. Тісто викласти таким чином, щоб утворилися бортики по краях. Зверху викласти начинку.Для приготування начинки гарбуз потрібно очистити від шкірки і насіння, натерти на крупній тертці. Яблука також потерти на крупній тертці, можна не очищати від шкірки.

На сковороду покласти вершкове масло, додати цукор. На повільному вогні прогріти масло з цукром три хвилини, постійно помішуючи. Потім викласти на сковороду натерту гарбуз і тушкувати 10 хвилин, після чого додати яблука і тушкувати ще хвилин п’ять, періодично помішуючи. Начинка виходить дуже смачною, її можна використовувати для випічки пиріжків. Вимкнути вогонь, додати корицю до начинки і перемішати. Дати охолонути і можна укладати зверху на тісто. Гасити начинку потрібно обов’язково, від цього випаровується зайва волога і отримується потрібний смак. Мій чоловік не любить корицю, але я не втрималася і поклала трохи, так як поєднання кориці з яблуками і гарбузом виявилося просто чарівним. У результаті чоловік уплітав з великим задоволенням.

Залишилася меншу частину тіста розкачати і розрізати на смужки. Закрутити смужки в спіральки і прикрасити сіточкою пиріг зверху, укладаючи їх на гарбузово-яблучну начинку.

Білок збити з цукром і змастити зверху пиріг. Випікати в мультиварці 45 хвилин. Такий пиріг можна їсти як в теплому, так і в охолодженому вигляді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *