Кекс «Ненаситна черниця» в мультиварці

Кекс «Ненаситна черниця» — це смачний і незвичайний десерт болгарської кухні. На мій погляд, це швидше торт, ніж кекс, але в Болгарії його називають саме кексом. Відмінність цього кексу від багатьох інших полягає в тому, що кекс просочується великою кількістю шоколадного сиропу. Для того щоб сироп краще просочував кекс, в ньому з допомогою гострого предмета роблять численні дірочки. Кекс випікається з бісквітного тіста, яке легко приготувати за допомогою міксера, а випікати бісквіт найкраще в мультиварці — у ній він виходить високий і пишний.

Для приготування кексу «Ненаситна черниця» вам знадобиться:

Для бісквіту:

  • 6 яєць;
  • 200 грамів цукру;
  • 6 столових ложок олії;
  • 2 чайних ложки розпушувача для тіста;
  • 300 грамів борошна вищого ґатунку;
  • 1 пакетик ваніліну (1-1,5 г).

Для сиропу:

  • 400 мілілітрів води;
  • 200 грамів цукру;
  • 3 столових ложки какао;
  • 100 грамів вершкового масла.

Насамперед потрібно приготувати тісто для бісквіта. Для цього збити міксером шість яєць і двісті грамів цукру. Яйця мають бути холодними, так вони краще зіб’ються, а кекс вийде пишним. Збивати яйця з цукром потрібно близько п’яти хвилин до того моменту, поки маса не збільшиться в кілька разів. Потім додати до збитих яєць рослинну олію, розпушувач для тіста, ванілін і просіяне через дрібне сито борошно. Всі інгредієнти добре перемішати міксером. Тісто повинно мати консистенцію рідкої сметани. Каструлю мультиварки змастити олією і перелити в неї тісто. Випікати бісквіт в режимі “випічка” протягом 65 хвилин.




Поки випікається бісквіт приготувати шоколадний сироп. Для цього налити в каструлю з товстим дном чотириста мілілітрів води і додати туди двісті грам цукру. Після того як сироп закипить, варити його на невеликому вогні близько п’яти хвилин. Потім додати в сироп три столові ложки какао, добре перемішати, щоб не було грудочок. Додати вершкове масло, почекати поки масло розчиниться в сиропі, після чого зняти сироп з вогню і дати йому повністю охолонути. Під час охолодження сироп потрібно кілька разів перемішати, для того щоб на ньому не утворювалася плівка з вершкового масла.

Після закінчення режиму “випічка” дати бісквіту постояти під закритою кришкою мультиварки десять-п’ятнадцять хвилин, потім мультиварку можна відкривати і діставати кекс. Зручно діставати кекс з мультиварки з допомогою решітки для варіння на пару. Для цього вставте в каструлю мультиварки решітку і переверніть каструлю з бісквітом, в результаті цих маніпуляцій кекс залишиться на решітці. Залишити кекс на решітці до повного охолодження.




Коли сироп і бісквіт охолонуть можна приступати до просочення бісквіта шоколадним сиропом. Для цього в кексі потрібно зробити багато глибоких отворів. Можна проколоти кекс в декількох місцях виделкою, але краще, щоб отвори були більшого діаметру і проходили на більшу глибину. Зі свого досвіду приготування цього кексу, можу сказати, що дуже зручно робити дірочки за допомогою палички від чупа-чупс — вона якраз робить в бісквіті отвори відповідного діаметру і глибини. Отворів повинно бути багато, що більше отворів, то більше сиропу буде в бісквіті. Просочувати сиропом бісквіт краще в два — три прийоми, інакше сироп буде стікати на блюдо. Після кожного просочення потрібно почекати десять — двадцять хвилин. За бажанням кекс можна прикрасити, я прикрашаю натертим на дрібній тертці молочним і чорним шоколадом і ставлю на 1-2 години в холодильник.

Кекс «Ненаситна черниця» з шоколадним сиропом дуже красиво виглядає в розрізі. Крім того, сироп робить тісто бісквіта вологим і надає всьому кексу шоколадний смак. Кекс виходить високий і ніжний з шоколадним ароматом.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *