Кекс «Курйоз» в мультиварці

Якщо у вашому холодильнику є півбаночки згущеного молока і кілька шоколадних цукерок, то легко і просто можна спекти смачний кекс під назвою “Курйоз”. В мультиварці такий кекс готується в режимі “випічка” за одну годину, при цьому добре пропікається і набуває красивого кремового кольору. Начинка кексу — це подрібнені шоколадні цукерки з горішками, родзинками чи повітряним рисом. Замість цукерок можна додати шоколадний батончик “Picnic”. Мені подобаються цукерки “Курйоз” з молочного і білого шоколаду, в їхньому складі є арахіс і повітряний рис, тому й кекс я вирішила назвати “Курйоз”. В процесі випікання шматочки цукерок розтають і створюють в готовому кексі шоколадні острівки.

Для приготування кексу “Курйоз” вам знадобиться:

Тісто:

  • 2 яйця;
  • 300-350 грамів маргарину;
  • 4 столові ложки цукру;
  • 0,5 банки згущеного молока;
  • 4-5 штук шоколадних цукерок;
  • 1 пакетик розпушувача (11 грамів);
  • 1 пакетик ваніліну;

Глазур:

  • 2 столові ложки вершкового масла;
  • 2 столові ложки какао;
  • 2 столові ложки сметани;
  • 2 столові ложки цукру.

Для приготування тіста яйця збити з цукром і ваніліном в густу піну. Додати розтоплений маргарин і згущене молоко, ще раз добре збити. Я розтоплюю маргарин в мультиварці в режимі “випічка”, залишки маргарину я використовую для змащування каструлі мультиварки перед випіканням кексу. Додати просіяне борошно і розпушувач, добре перемішати, щоб не було грудочок. Тісто виходить густим. Шоколадні цукерки ножем порізати на шматочки і акуратно вмішати в тісто. Розмір шматочків цукерок — на ваш розсуд: що вони більші, то помітнішими будуть шоколадні вкраплення в кексі.

Викласти тісто в каструлю мультиварки, розрівняти з допомогою лопаточки і випікати кекс 60 хвилин в режимі “випічка”. Після сигналу про завершення роботи кришку мультиварки відкрити і дати кексу трохи вистигнути (15-20 хвилин), діставати його з мультиварки не треба. Потім дістати кекс з каструлі з допомогою решітки для варіння на пару і перекласти на тарілку. Кекс виходить високим і красивим, завжди пропікається.

Для приготування глазурі вершкове масло розтопити в мікрохвильовій печі (моя пічка справляється за 30 секунд). Будьте уважні, масло може легко підгоріти. Додати в розтоплене масло всі інші інгредієнти — сметану, цукор і какао, добре перемішати до однорідної маси і знову поставити в мікрохвильову піч на 45 секунд. Глазур, приготована заздалегідь, швидко загустіє, тому краще готувати її безпосередньо перед використанням чи розігріти загустілу глазур в мікрохвильовці. Якщо немає мікрохвильової печі, то таку глазур можна приготувати на плиті, але тоді її треба постійно помішувати, щоб не підгоріла. Готовий кекс полити глазур’ю, розподілити її зверху і з боків. Для того щоб глазур застигла, кекс треба поставити на годину в холодильник, а можна розрізати одразу, тоді глазур буде стікати в місцях розрізу, утворюючи красиві шоколадні патьоки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *