Якщо у вашому холодильнику є півбаночки згущеного молока і кілька шоколадних цукерок, то легко і просто можна спекти смачний кекс під назвою “Курйоз”. В мультиварці такий кекс готується в режимі “випічка” за одну годину, при цьому добре пропікається і набуває красивого кремового кольору. Начинка кексу — це подрібнені шоколадні цукерки з горішками, родзинками чи повітряним рисом. Замість цукерок можна додати шоколадний батончик “Picnic”. Мені подобаються цукерки “Курйоз” з молочного і білого шоколаду, в їхньому складі є арахіс і повітряний рис, тому й кекс я вирішила назвати “Курйоз”. В процесі випікання шматочки цукерок розтають і створюють в готовому кексі шоколадні острівки.
Для приготування кексу “Курйоз” вам знадобиться:
Тісто:
- 2 яйця;
- 300-350 грамів маргарину;
- 4 столові ложки цукру;
- 0,5 банки згущеного молока;
- 4-5 штук шоколадних цукерок;
- 1 пакетик розпушувача (11 грамів);
- 1 пакетик ваніліну;
Глазур:
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 2 столові ложки какао;
- 2 столові ложки сметани;
- 2 столові ложки цукру.
Для приготування тіста яйця збити з цукром і ваніліном в густу піну. Додати розтоплений маргарин і згущене молоко, ще раз добре збити. Я розтоплюю маргарин в мультиварці в режимі “випічка”, залишки маргарину я використовую для змащування каструлі мультиварки перед випіканням кексу. Додати просіяне борошно і розпушувач, добре перемішати, щоб не було грудочок. Тісто виходить густим. Шоколадні цукерки ножем порізати на шматочки і акуратно вмішати в тісто. Розмір шматочків цукерок — на ваш розсуд: що вони більші, то помітнішими будуть шоколадні вкраплення в кексі.
Викласти тісто в каструлю мультиварки, розрівняти з допомогою лопаточки і випікати кекс 60 хвилин в режимі “випічка”. Після сигналу про завершення роботи кришку мультиварки відкрити і дати кексу трохи вистигнути (15-20 хвилин), діставати його з мультиварки не треба. Потім дістати кекс з каструлі з допомогою решітки для варіння на пару і перекласти на тарілку. Кекс виходить високим і красивим, завжди пропікається.
Для приготування глазурі вершкове масло розтопити в мікрохвильовій печі (моя пічка справляється за 30 секунд). Будьте уважні, масло може легко підгоріти. Додати в розтоплене масло всі інші інгредієнти — сметану, цукор і какао, добре перемішати до однорідної маси і знову поставити в мікрохвильову піч на 45 секунд. Глазур, приготована заздалегідь, швидко загустіє, тому краще готувати її безпосередньо перед використанням чи розігріти загустілу глазур в мікрохвильовці. Якщо немає мікрохвильової печі, то таку глазур можна приготувати на плиті, але тоді її треба постійно помішувати, щоб не підгоріла. Готовий кекс полити глазур’ю, розподілити її зверху і з боків. Для того щоб глазур застигла, кекс треба поставити на годину в холодильник, а можна розрізати одразу, тоді глазур буде стікати в місцях розрізу, утворюючи красиві шоколадні патьоки.
Мультиварка-скороварка NINJA OP500EU
10,799.00 ₴8,999.00 ₴Мультиварка-скороварка TEFAL Cook4me+ Connect CY855830
9,999.00 ₴8,499.00 ₴Мультиварка-скороварка TEFAL Cook4Me + CY851130
8,999.00 ₴7,499.00 ₴