Картопляна запіканка з опеньками в мультиварці

Картопляна запіканка зі свіжими грибами — смачна винагорода за зібрані нами гриби. Приготувати картопляну запіканку зовсім нескладно, особливо, якщо скористатися мультиваркою. В цій чудо-каструлі можна здійснити всі етапи приготування — зварити картоплю для пюре, обсмажити гриби з цибулею і запекти картопляну запіканку. Весь процес приготування картопляної запіканки займає трохи більше, ніж півтори години — починаючи від чищення картоплі і закінчуючи подачею запіканки на стіл. Звичайно, свіжі опеньки бувають тільки в розпал грибного сезону, але в іншу пору їх можна замінити замороженими або маринованими грибами. Замість опеньків можна використати й інші гриби, наприклад, шампіньйони. Гриби з картоплею — це завжди смачно, а у вигляді запіканки ще й красиво.

Для приготування картопляної запіканки з опеньками вам знадобиться:

  • 1 кілограм картоплі;
  • 500 грамів свіжих опеньків;
  • 1 цибулина;
  • 2 яйця;
  • 100 грамів твердого сиру;
  • 2 столові ложки сметани;
  • зелена цибуля;
  • кріп;
  • сіль.

Картоплю почистити і скласти на решітку для варіння на пару. Краще за все підійдуть приблизно однакові картоплини середнього розміру, така картопля приготується швидко і одночасно. Якщо картопля різного розміру, то більші картоплини слід розрізати навпіл. В каструлю мультиварки налити одну мультисклянку води і увімкнути режим варіння на пару на двадцять хвилин. За цей час картопля встигне чудово зваритися.

Поки картопля вариться, підготувати інші інгредієнти. Опеньки добре промити і крупно нарізати, якщо опеньки маленькі, то можна їх залишити цілими. Цибулю почистити і дрібно нарізати. Свіжі опеньки можна замінити однією упаковкою заморожених чи баночкою маринованих. Сир натерти на дрібній тертці. Зелену цибулю і кріп дрібно порізати, їх треба зовсім трохи — кілька пір’їн цибулі і стеблин кропу. Всі інгредієнти готові для подальшого приготування.




Після завершення режиму варіння на пару перекласти зварену картоплю в інший посуд. З каструлі мультиварки вилити воду, каструлю промити і витерти насухо паперовим рушником. Налити в каструлю дві столові ложки рослинної олії і увімкнути режим “Випікання” на тридцять хвилин. У розігріту олію викласти порізані опеньки і цибулю, посолити і обсмажувати з відчиненою кришкою до завершення режиму “Випікання”. Під час приготування гриби з цибулею кілька разів перемішати. З опеньків має випаруватися вся зайва волога. Якщо ви використовуєте заморожені гриби, то їх потрібно класти в мультиварку не розмороженими; за потреби опеньки можна буде відкинути на решітку для варіння на пару, щоб стекла зайва рідина. Мариновані опеньки можна взагалі не обсмажувати, а додати до запіканки одразу з банки, попередньо треба злити з них маринад.




Картоплю посолити, розтовкти в пюре без додавання молока і масла. Додати до картоплі два яйця і дві столові ложки сметани, перемішати все до однорідного стану. Додати натертий сир і зелень, ще раз перемішати. Обсмажені гриби викласти з каструлі мультиварки, на їхнє місце покласти половину картопляного пюре. Розподілити пюре по дну каструлі рівним шаром. На картоплю викласти обсмажені гриби. Зверху гриби накрити шаром картопляного пюре, злегка все утрамбувати. Увімкнути мультиварку у режим “Випікання” і готувати картопляну запіканку з грибами сорок хвилин з зачиненою кришкою.




Після завершення режиму “Випікання” відчинити кришку мультиварки і дістати каструлю з картопляною запіканкою. Злегка охолодити запіканку прямо в каструлі, з допомогою решітки для варіння на пару перекласти запіканку на тарілку. Запіканка легко дістається з форми, не кришиться і не ламається. Готова запіканка виходить дуже красивою, рум’яною, з вкрапленнями зеленої цибулі і кропу. Картопляну запіканку порізати і можна подавати на стіл, найкраще смакуватиме зі сметаною.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *