Картопляна бабка з сиром

Картопляну бабку з сиром можна готувати після щедрого застілля, коли організму потрібен відпочинок від важких м’ясних страв. Також підійде для тих, хто не любить готувати зі складними інгредієнтами. Така овочева страва схожа на пиріг, містить найпростіші продукти, але страва виходить дуже поживною. Мені ця страва дуже сподобалась, а ось мій чоловік назвав її “жіночою їжею” (через те, що в ній немає м’яса). Але я думаю, наступного разу можна щось урізноманітнити і додати, наприклад, шматочок вітчини.

Для приготування картопляної бабки з сиром необхідні такі продукти: 1кг картоплі, 150г сиру, 3ст. ложки пшеничного борошна, 2-3ст. ложки вершкового масла, 2 яйця, 1 ст. ложка цукру, 1 ст. ложка подрібнених сухарів, 1/2 склянки сметани, сіль за смаком.

Для початку треба взяти картоплю, очистити, відварити в підсоленій воді до готовності. Воду злити. Далі можна вчинити кількома способами: розім’яти на пюре, пропустити через м’ясорубку чи перемолоти в блендері. Для отримання м’якої суміші краще скористатися м’ясорубкою.

Сир необхідно подрібнити на середній тертці. Яйця помити, відокремити білки від жовтків. Окремо збити жовтки з 1ст. ложкою цукру, в іншому посуді збити білки. Взяти дві чайні ложки вершкового масла і розігріти на водяній бані. Борошно злегка обсмажити на розігрітій сковороді, постійно помішуючи.

В глибокій великій мисці змішати картоплю, подрібнений сир, розтерті з цукром яєчні жовтки, розігріте масло, підсмажене борошно, сіль. Після змішати все разом зі збитими білками. Кількість солі визначається за смаком. Добре перемішати до однорідного стану. Краще за все змішувати руками. Підготувати мультиварку: дно змастити рослинною олією і посипати сухарями. Звичайно, можна обійтись без сухарів, але коли дно мультиварки почне нагріватися, ви відчуєте легкий приємний запах хліба. Тепер потрібно викласти підготовлену масу в каструлю мультиварки і розрівняти руками.

Закрити кришку і ввімкнути режим “випічка” на 40 хвилин. Цілком можливо, що буде достатньо і менше, ніж 40 хвилин, так як всі інгредієнти майже готові. Після завершення випікання, перевернути готову картопляну бабку, щоб підсмажені сухарі опинились зверху.

Подаючи на стіл, обов’язково полийте сметаною і вершковим маслом, що залишилось. Головна умова — їсти картопляну бабку з сиром треба, поки вона тепла і в жодному випадку не залишати на потім в холодильнику, смак зовсім не той, перевірено власним досвідом! Якщо боїтесь, що залишиться, краще взяти менше інгредієнтів, але з’їсти за один раз.

Готуючи цю страву, я захотіла доповнити її якимось соусом, мені пригадався соус дзадзикі. Я спробувала його вперше в Греції — це їхня національна страва.

Соус дзадзикі готується на основі сметани або нейтрального йогурту без домішок. Для його приготування знадобиться: 0,5л сметани, 2 середні огірки, 2-3 зубчики часнику, 2ст. ложки оливкової олії, зелень петрушки чи кропу, сіль за смаком, оцет чи сік половинки лимона.

Огірки помити, очистити від шкірки і натерти на тертці. Потім відтиснути сік з огірків, для соусу згодиться лише м’якоть. Часник очистити і подрібнити з допомогою преса. Зелень дуже дрібно нарізати. Можна готувати дзадзикі зовсім без зелені, але особисто мені подобається, якщо додати трохи кропу. Якщо немає оливкової олії, можна замінити її соняшниковою, але з оливковою смачніше, та й соус все-таки грецький. Змішуємо інгредієнти: до сметани додаємо часник, відтиснуту м’якоть огірків, нарізану зелень, олію, оцет або сік лимона. Сіль додаємо за смаком. Зберігати такий соус треба в холодильнику. До речі, дзадзикі можна споживати з будь-якими стравами, навіть просто намащувати на хліб.

Тепер розрізаємо готову картопляну бабку з сиром на шматочки, занурюючи в соус дзадзикі і насолоджуємось смаком. Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *