Гарбуз, запечений з м’ясним фаршем у томатному соусі в мультиварці

Ось і настав сезон смачного і по-осінньому яскравого овочу — гарбуза! До сьогодні я ніколи не уявляла, що гарбуз можна готувати не просто у вигляді каші. До цього мене підштовхнула мультиварка і велика кількість цього чудового овочу на прилавках. Раніше я й подумати не могла, що гарбуз з м’ясом — це так смачно! Бо ще в дитинстві звикла до солодкої гарбузової каші. Але, виявляється, можна готувати з гарбузом перші, другі страви та навіть десерти! Тому пропоную приготувати гарбуз, запечений з м’ясним фаршем у томатному соусі.

Для того щоб приготувати шматочки гарбуза з м’ясним фаршем потрібно:

  • гарбуз — 200-300г;
  • м’ясний фарш — 300г;
  • цибуля — 1 штука;
  • часник — 2 зубчики;
  • помідори — 3 штуки;
  • вода — 100 мл;
  • сир твердий — 100г;
  • олія для смаження;
  • вершкове масло — 30г;
  • цукор;
  • сіль;
  • перець.

Гарбуз потрібно вибрати стиглий, невеликих розмірів, щоб легко можна було нарізати скибочки. Треба гарбузом закрити дно мультиварки, кількість, яку я вказала, — приблизна. Отже, для початку слід підготувати гарбуз, для цього його треба помити, очистити від шкірки, видалити насіння, знову промити. Тепер нарізати гарбуз тонкими скибочками, перекласти у велику миску. Шматочки гарбуза посолити, поперчити і добре перемішати. Викласти скибочки гарбуза в каструлю мультиварки.

Тепер переходимо до приготування томатного соусу. Для цього помідори помити і нарізати невеликими кубиками. Помідори потрібно брати м’які, щоб швидше їх перетворити на соус. На сковороду вилити олію, викласти помідори, трохи посолити і поперчити. Довести до кипіння і смажити ще хвилин 15 на повільному вогні, поки не випарується зайва волога, і соус не почне густіти. Не забувайте, періодично помішувати соус. Додати цукор і сіль за смаком і зняти з вогню.

Цибулю і часник почистити, помити і дрібно посікти. В сковороді розігріти олію і обсмажити цибулю до м’якості. Посолити і поперчити. Додати один нарізаний зубчик часнику, все перемішати і зняти з вогню.

Цибулю перекласти в тарілку без олії. Додати в сковороду, в якій смажилась цибуля, ще трохи олії, розігріти і викласти фарш. Фарш краще за все брати змішаний: половина свинини і половина яловичини. Обсмажувати фарш, поки не випарується вся волога. Постійно потрібно розминати виделкою і перемішувати, щоб не утворювались грудочки. Додати сіль і перець за смаком, покласти шматочок вершкового масла і знову перемішати.

До обсмаженого фаршу додати цибулю, 1 порізаний зубчик часнику і томатний соус. Все добре перемішати. Влити воду і ще раз перемішати. До речі, води можна використати й менше, бо гарбуз, коли пропечеться, виділить власний сік. Замість води можна використовувати курячий або овочевий бульйон для більш насиченого смаку. Викласти отриману м’ясну масу зверху на скибочки гарбуза і розрівняти по поверхні. Випікати в мультиварці сорок хвилин. Сир натерти на крупній тертці і за п’ять хвилин до готовності посипати зверху ним страву. Подавати теплим.

Поєднання гарбуза з фаршем, томатним соусом, часником і сиром вийшло дійсно вдалим. Ніколи не думала, що можна приготувати з гарбузом таку страву, але це дійсно смачно! Тепер я не буду боятися експериментувати і відкривати нові смаки продуктів, знайомих ще з дитинства. Цю страву їла вся моя сім’я, а чоловік навіть і не зрозумів спочатку, що там був гарбуз, так як гарбуз вбирає в себе запах м’яса і загальний смак виходить м’ясний. А дитина захотіла полити зверху сметанкою. Цю порцію з’їли на трьох за один раз. Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *