Чахохбілі в мультиварці

Чахохбілі — це страва грузинської кухні, яку готують з курки з додаванням великої кількості свіжих овочів і приправ. Я готую чахохбілі в мультиварці, трохи адаптувавши рецепт і спростивши склад інгредієнтів (я замінила деякі свіжі трави сушеними). Просто не завжди в магазині можна знайти свіжий базилік і орегано, а ось сушені трави зазвичай є в кухонній шафці. Для приготування чахохбілі можна використати як цілу курку, розрізану на порційні шматочки, так і її окремі частини — гомілки чи стегна. Останнім часом в магазинах продаються готові заготовки для чахохбілі — курячі гомілки з обрізаною нижньою кісточкою. Я найчастіше готую чахохбілі з курячих гомілок, в них достатньо м’яса і, до того ж, вони не надто жирні. Чахохбілі готується з цибулею, помідорами і часником — овочів повинно бути багато, з них вийде смачний густий соус, в якому будуть тушкуватися шматочки курки. Саме соус — головна родзинка чахохбілі, його має бути достатньо для того, щоб покрити всі шматочки курки.

Для приготування чахохбілі в мультиварці нам знадобиться:

  • 1 невелика курка (приблизно 1-1,2кг) чи 1 кг курячих гомілок чи стегенець;
  • 3-4 цибулини;
  • 1 головка часнику;
  • 4-6 помідорів (кількість залежить від їхнього розміру);
  • свіжа зелень (кріп, петрушка, кінза);
  • приправи — хмелі-сунелі, базилік, орегано, червоний гострий перець;
  • вершкове масло — 1-2 столові ложки;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль.

Так як я готую чахохбілі з гомілок, то й писати в рецепті буду саме про них. З кілограма курячих гомілок виходить 4-5 порцій чахохбілі, з розрахунку дві гомілки на одну порцію. Курячі гомілки помити, добре просушити паперовими рушниками. В каструлю мультиварки налити дві столові ложки рослинної олії і ввімкнути режим “Випічка” на 40 хвилин. В розігріте масло викласти курячі гомілки, трохи підсолити і підрум’янити гомілки з двох боків до завершення роботи режиму. Обсмажувати гомілки треба з відчиненою кришкою мультиварки, інакше вони не зарум’яняться.

Поки гомілки смажаться, можна підготувати овочі. Цибулю почистити і порізати півкільцями. Часник почистити і подрібнити. Помідори помити, зробити на кожному хрестоподібний надріз і залити окропом на кілька хвилин. Очистити помідори від шкірки і видалити з них серцевину. Помідори дрібно порізати чи подрібнити в блендері. Свіжі помідори можна замінити консервованими чи томатною пастою, але зі свіжими буде таки смачніше. За бажанням до помідорів можна додати один болгарський перець, порізаний на дрібні шматочки.

Після завершення режиму “Випічка”, дістати з мультиварки смажені гомілки. В жир, який залишився, додати вершкове масло і ввімкнути мультиварку ще раз у режимі “Випічка” на 60 хвилин. Розтопити масло, додати до нього цибулю і обсмажувати близько 10 хвилин. Потім до цибулі додати курячі гомілки, перемішати і тушкувати гомілки з цибулею під зачиненою кришкою ще двадцять хвилин. До подрібнених помідорів додаємо часник, сіль і приправи, все перемішуємо. Приправи можна додати в такій кількості: 1 столову ложку без гірки хмелі-сунелі, 1 чайну ложку солі, пів чайної ложки червоного гострого перцю, дрібку орегано і базиліку. Через двадцять хвилин відчинити кришку мультиварки і додати помідори з приправами до курячих гомілок, перемішати, зверху посипати дрібно порізаною зеленню. Хоча чахохбілі готується зі свіжою кінзою, я її не використовую, бо кінза має дуже сильний специфічний смак, який, на жаль, не подобається моїй сім’ї. Зачинити кришку мультиварки і готувати чахохбілі до завершення режиму “Випічка”.

Чахохбілі готові. Як гарнір краще за все смакуватиме рис чи картопля з томатним соусом, який утворився під час приготування. В мультиварці курятина виходить особливо соковитою і ароматною, тому чахохбілі будуть смачні і апетитні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *