Горбуша з грибами у вершковому соусі в мультиварці

Філе горбуші, запечене з грибами у вершковому соусі — це красива і поживна гаряча страва для святкового столу. За бажанням можна готувати таку горбушу для своєї родини хоч щодня. В мультиварці приготування горбуші займе близько п’ятдесяти хвилин і ще хвилин двадцять знадобиться для того, щоб обсмажити гриби. Для того щоб раціонально використати час, почати краще за все з смаженням грибів, а в цей час приготувати всі інші інгредієнти. Для цієї страви потрібні свіжі шампіньйони, можна заморожені, але консервовані гриби не підійдуть. Крім шампіньйонів треба запастися парою великих цибулин і двома-трьома морквинами — ці овочі традиційні для рибних страв. Ну і звичайно не треба забувати про лимон — його сік потрібен для маринаду.

Для приготування філе горбуші з грибами в вершковому соусі вам знадобиться:

  • 1 горбуша середніх розмірів (вагою приблизно 1 кілограм);
  • 300 грамів свіжих шампіньйонів;
  • 2 великі цибулини;
  • 2-3 морквини;
  • 1 лимон;
  • 200 мілілітрів вершків (жирністю 20%);
  • 3 столові ложки сметани;
  • 150 грамів твердого сиру;
  • сіль;
  • рослинна олія для смаження;
  • суха приправа для риби (за смаком).

Шампіньйони добре промити під проточною водою, порізати великими шматками. В каструлю мультиварки налити трохи рослинної олії і ввімкнути режим “випічка” на 20 хвилин. Перекласти порізані шампіньйони в мультиварку, посолити і обсмажувати з відкритою кришкою до завершення режиму “випічка”. Під час смаження шампіньйони 2-3 рази перемішати. З грибів має випаруватися вся рідина. Перекласти шампіньйони в іншу посудину.




Тепер чистимо, розділяємо і маринуємо горбушу. Для цього горбушу промити, відрізати голову і хвіст, зняти шкірку. Видалити хребет і всі кістки. Порізати отримане філе невеликими скибками. Скласти шматочки горбуші в миску, полити лимонним соком, посолити, додати спеції, добре перемішати і залишити маринуватися.




Цибулю почистити і порізати півкільцями чи навіть четвертинками. Моркву натерти на крупній тертці. Цибулі і моркви має бути багато, це така собі “подушка”, на якій буди лежати горбуша. В мультиварку знову наливаємо рослинну олію і вмикаємо режим “випічка” на п’ятдесят хвилин. Обсмажити в мультиварці цибулю і моркву протягом п’ятнадцяти хвилин з відкритою кришкою. В цей час приготувати вершковий соус. Для цього змішати вершки і сметану, додати натертий на дрібній тертці сир, все добре перемішати. Після того як цибуля і морква обсмажаться, не вимикаємо мультиварку, а викладаємо на овочі шматочки замаринованої горбуші. Рибу вкладати дуже щільно, інакше вона не поміститься в каструлю мультиварки. Вилити на горбушу половину соусу, рівномірно його розподілити. Закрити кришку і готувати філе до завершення режиму “випічка” (близько тридцяти хвилин). За цей час горбуша насититься вершковим соусом і стане ніжною і соковитою.




Після сигналу про завершення режиму “випічка” відкрити кришку, дістати каструлю і трохи зачекати, поки соус перестане булькати і сир зверху трохи “схопиться”. Після цього горбушу можна розкладати на тарілки і подавати на стіл. Горбуші виходить багато, тому її вистачить на 5-6 повноцінних порцій, навіть без гарніру. Я подаю на стіл горбушу без гарніру, на мій погляд, цілком вистачає соусу, грибів і овочів, але за бажанням можна зробити гарнір — рис чи картопляне пюре. Рибка виходить надзвичайно смачна: ароматна і дуже соковита, просто королева святкового столу.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *