Кекс «Ніжний»

Пропоную вашій увазі зовсім простий, але дуже смачний, ніжний кекс, який буквально тане в роті. В інструкції до хлібопічки сказано, що для випікання кексу потрібно обов’язково викладати форму спеціальним папером, а це додаткові турботи. Цей рецепт дозволяє уникнути таких складнощів. Перед тим, як подати рецепт, хочу попросити: будь ласка, зберігайте черговість додавання продуктів у вашу хлібопічку! Тому що для різних моделей вона різна. Детальніше про це можна прочитати в інструкції, яка додається до вашої хлібопічки.

Нам знадобиться:

  • 250г пшеничного борошна;
  • 100г цукатів;
  • 200г родзинок;
  • 100г цукру;
  • 150г вершкового масла;
  • 5г розпушувача (можна замінити харчовою содою);
  • 100 мл молока;
  • 4 яйця.

Приготування:

У форму для випічки ставимо лопаточку для замішування (найважливіша річ!) і насипаємо 250г добре просіяного пшеничного борошна.

Туди ж висипаємо попередньо вимиті і просушені родзинки і цукати (можна 100г цукатів замінити 100г родзинок — я зробила так — можна додати будь-які інші сухофрукти чи горіхи, як кому подобається). Якось я спробувала замочити родзинки у 100 мл рому — це надало кексу легкого пряного аромату. Можна використати лікер.

Далі насипаємо в форму 100г цукру. Додаємо 5г розпушувача — це трохи більше, ніж половина чайної ложки. Розпушувач цілком можна замінити звичайною харчовою содою — вийде не гірше. Кладемо у форму попередньо розм’якшене вершкове масло. Щоб розм’якшити масло, достатньо його дістати з холодильника за кілька годин до приготування і потримати за кімнатної температури. Можна покласти масло у мікрохвильову піч і розігрівати його на найменшій потужності (в мене це 100 W) 5-6 хвилин.

Наливаємо в форму 100 мл молока і додаємо 4 яйця, попередньо добре збитих міксером або вінчиком.

Можна додати трохи ваніліну або кориці — для запаху.

Далі вибираємо відповідну програму для замішування тіста. У нас тісто бездріжджове, тому я обрала режим “Пельмені”. Хлібопічка вимішує тісто у цьому режимі всього 20 хвилин — без додаткового нагрівання.

Тісто, вимішане в цьому режимі, виходить однорідним і ніжним, схожим на крем.

Як тільки програма замішування тіста завершилась, обираємо програму “Випічка” і встановлюємо час, потрібний для випікання нашого кексу: 1 година 10 хвилин. Поки кекс випікається будинок наповнюється надзвичайним ароматом і домашніх доводиться буквально відтягувати від хлібопічки.

Після того, як хлібопічка подасть сигнал про завершення процесу, перевіряємо про всяк випадок, чи готовий наш кекс. Це можна зробити з допомогою дерев’яної шпажки, проткнемо наш кекс і перевіримо, чи залишилось на шпажці тісто. Якщо шпажка волога чи на ній залишилось тісто, повторно ставимо кекс на “Випічку” хвилин на 5-10. Якщо шпажка суха, значить наш кекс готовий!

Дамо йому постояти в формі 10 хвилин, після чого акуратно дістанемо. Тепер накриємо кекс серветкою і спробуємо дочекатись, поки він вистигне. Якщо ви захочете, можна прикрасити кекс. Це легко зробити з допомогою готових прикрас. Я просто посипала його цукровою пудрою. Можна ще полити глазур’ю — шоколадною чи звичайною. Є велика спокуса з’їсти його гарячим, але цього робити не варто: охолонувши, наша випічка ще трохи “дійде до кондиції”. Щоб не втрачати часу, можна заварити смачний чай і накрити стіл для чаювання.

Ну ось кекс вистиг. Нарізаємо його шматочками і запрошуємо домашніх до столу. Приємного вам чаювання!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *