Долма в мультиварці

Долма на святковому столі — це перевірений спосіб здивувати навіть найбільш вередливих гостей. Тарілка з ароматними і красивими долмушками завжди буде в центрі уваги, всім обов’язково захочеться спробувати цю екзотику на смак. Готується долма з виноградного листя, в яке загортається начинка з м’яса і рису. Технологія приготування долми схоже на приготування голубців, але смак і аромат страви геть інший. Для приготування долми потрібне свіже або консервоване виноградне листя середнього розміру, з розрахунку 6-8 листків на одну порцію. Я використовую свіже листя з винограду, який росте на нашій дачі, тому ця страва часто прикрашає наш літній обідній стіл. Зазвичай долму готують в сотейнику з товстим дном, але мультиварка легко замінить його: долма в ній вийде не менш смачною.

Для приготування долми вам знадобиться:

    • 30 виноградних листків;
    • 500 грамів м’ясного фаршу, можна використати баранину, свинину чи змішаний фарш;
  • 1 мультисклянка рису;
  • 1 велика цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • свіжий кріп;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • сіль;
  • приправи — базилік і орегано.

Для початку треба відварити рис в мультиварці в режимі “гречка”, додавши до нього дві мультисклянки води. Перекласти рис в іншу посудину і дати йому вистигнути.

Підготувати виноградне листя. Для цього промити його водою, робити це треба акуратно, щоб випадково не пошкодити листочки. Скласти промиті листочки у відповідний посуд і залити окропом на дві-три хвилин. Після ошпарювання окропом листя змінить свій колір з зеленого на бурий і стануть м’якими, в них зручно буде загорнути начинку. З допомогою кухонних ножиць з кожного виноградного листочка зрізаємо жорстку стеблину. Якщо в листя товсті і жорсткі прожилки, то їх краще злегка відбити молоточком. Краще використовувати молоде виноградне листя розміром з долоню, в нього м’які прожилки.

Після того як листя підготовлене, прийшла черга начинки. Для цього цибулю, зубчики часнику і кріп дрібно нарізати, додати до фаршу, туди ж висипати рис, що залишився. Часник краще порізати ножем, а не пропустити через прес. Все посолити і посипати приправами — базиліком і орегано, добре перемішати. В класичному варіанті долми в начинку кладуть фарш з баранини, але його можна замінити на будь-який інший м’ясний фарш, головне, щоб він був соковитим і свіжим.

Виноградний лист покласти блискучою стороною донизу, викласти столову ложку начинки, загорнути боки і скрутити листок з начинкою в трубочку. Отримана долмушка виглядає як прямокутний згорток, який має близько п’яти сантиметрів в довжину і двох сантиметрів в ширину. В такий самий спосіб згорнути всі листочки, має вийти приблизно тридцяти заготовок для майбутньої долми. Робити такі заготовки дуже просто — листочки добре згортаються і тримають форму. На мій погляд, процес згоратання долмушок значно простіший і приємніший, ніж приготування голубців.

В каструлі мультиварки розтопити вершкове масло і викласти заготовки в два ряди, кожну долмушку треба вкладати швом донизу. Старайтесь вкладати заготовки щільно, тоді якраз поміститься тридцять долмушок. Залити заготовки водою, так щоб вона доходила до середини верхнього ряду. Готувати долму в режимі “тушкування” протягом однієї години. Під час приготування кришку мультиварки краще не відкривати. Перед подачею на стіл полити долму сметаною.

Гарнір для долми не потрібен — це самостійна гаряча страва. Приємна кислинка виноградного листя — це родзинка всієї страви. В зв’язку з цим до долми обов’язково подають соус зі сметани чи простокваші з нарізаною зеленню і подрібненим часником. Як соус можна також використати натуральний несолодкий йогурт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *